Retkeilykohteita Kaakon kaksikossa

Salpapolku on noin 50 km pitkä retkeilyreitti Virolahdella ja Miehikkälässä. 
Salpapolun varrella on monia taukopaikkoja, joille voi tehdä lyhyenkin makkarapaistoretken. 

Salpapolun retkeilykarttoja saa Miehikkälän ja Virolahden kunnanvirastoilta sekä Virolahden Bunkkerimuseolta ja Miehikkälän Salpalinja-museolta. Kesän aikana karttaa saa myös Harjun Oppimiskeskuksen Kesäkahvila Kiessistä.

Tuntemattoman polku on 4,6 km pitkä reitti Virolahden Bunkkerimuseon lähimaastossa Tuntemattoman sotilaan jalanjäljissä. Syksyllä 2020 avautui myös uusi Erämaan polku, joka vie kulkijansa lotta Lungreenin jalanjäljille Erämaan työkylän maisemiin. Erämaan polku on 4.3 kilometriä pitkä metsä- ja luontopolku, jonka varrella linnoitushistoria avautuu kulkijalle opastaulujen avulla.
Bunkkerimuseoalueen ulkoilukartta

Harjun Oppimiskeskuksen lähireitit Huovinmäen kierros ja Vahtivuoren kierros ovat myös kierrettävissä kesällä 2021. Huovinmäen kierros (2,8 km) kiertää Harjun eteläpuolella ja reitin varrella pääsee tutustumaan muun muassa Huovinmäen luoliin. Reitiltä löytyy Riihikorven laavu, jossa myös tulipaikka ja WC. Luontonäyttämöltä lähtevä uusi Vahtivuoren kierros on hieman haastavampi reitti, joka tutustuu Harjun pohjoispuolen linnoitteisiin. Reitti kulkee moninpaikoin myös taisteluhautoja hyödyntäen. Reitti on edelleen täydentymässä kesän 2021 aikana.
Harjun alueen ulkoilukartta 

Natturin maisemapolku Klamilassa. Lyhyehkö maisemapolku kulkee Natturin mäkialueen kalliolla lähellä kylätaajamaa. Reitin varrella on tulipaikka ja wc.

Vilkkilänturan Kolsinpohjan lintutorni ja pitkospuut, Tillintie 50, Virolahden kirkonkylä.
Mukava pikkureitti perheen yhteiseen retkeilyyn. Vilkkiläntura on yksi Suomen tunnetuimmista lintupaikoista. Pitkospuut ja polku johtavat tornille, josta näkymä suoraan turalle.

Pyterlahden louhos Hevonniemellä. Historiallisesta louhoksesta on kunnostettu turvallista tutustumiskohdetta parantamalla kulkureittejä. Louhoksella liikkuessa on kuitenkin noudatettava suurta varovaisuutta. Rakentaminen on vielä hiukan kesken, mutta reittiin pääsee jo tutustumaan. 

Keisarin huvipuisto, Tillintie 90, on vielä puiston osalta rakenteilla, mutta polkureittiin pääsee nyt jo tutustumaan.


Laavut ja kodat 

Kaakon kaksikon alueelta löytyy lukuisia laavuja ja taukopaikkoja löytyy myös Salpapolku retkeilyreitin ulkopuolelta.
Näistä monet ovat retkeilijöiden vapaasti käytettävissä.

Lapinvuoren laavu, Haukitie 18, Virojoki
Laavu on Lapinvuoren ulkoilualueella pulkkamäen ja kuntoportaiden vieressä.
Laavulle tarvitset omat polttopuut.  

Myllylammen laavu, Tanssilavantie, Miehikkälä
Laavu on Myllylammen rannassa uimarannan läheisyydessä Myllylammen ulkoilualueella. Alueella kiertelee mysö frisbeegolfrata ja laavun vieressä luontokuntosali.

Riihikorven laavu, Harjun Oppimiskeskus, Huovinmäen kierros. Tulipaikka ja WC. Laavulle pääsee Ravintola Auran kulmalta lähtevää Huovinmäen kierros - ympyräreittiä pitkin (oranssit merkinnät). Alueella kiertää myös Harjun frisbeegolfrata. 

Arktisen muuton tornin grillikatos, Aidaslahdentie, Virolahden kirkonkylä
Lintutornin ja Laurin luontokirkon vieressä sijaitseva grillikatos, joka toimii erinomaisena tukikohtana lintumatkailijalle. Vieressä on parkkialue ja wc.

Tapiola-laavu, Pekonkujan ja Tupakorventien välinen pikkutie
Kaakon Ladun ylläpitämä laavu Tupakorven kallioilla. Talvella laavun vierastä kulkee Tupakorven metsälatu. 

Miehikkälän avoimet laavut kodat on koottu Miehikkälän kunnan sivuille